Elektrikli araçların kış şartlarıyla imtihanı
İçten yanmalı motorlara alternatif olan elektrikli araçlar hızla yaygınlaşıyor. Elektrikli araçlar klasik araçlara göre yeni olduğundan kendine özgü bazı farklılıklar içerir. Bu nedenle farklı bir bilinçle kullanılması ve kendine özgü özelliklerinin iyi bilinmesi gelir. Bunların başında aracın menziline göre, elektrikli araç şarj istasyonu noktalarının yolculuk öncesi tespit edilip, şarj planlaması yapılması gelir.
Yeni bir anlayış gerek
Benzinli ya da dizel yakıtlı araçlar, hemen her noktada karşımıza çıkan bir istasyona yanaşıp, kısa sürede yakıt alıp tekrar yola devam edebilir. Elektrikli araçlarda enerji dolumu daha uzun sürer. Aracın menzili, aracın kullanım şekli, yolun durumu, klima gibi elektrik harcayan fonksiyonların açık olup olmamasına göre değişkenlik gösterir. Elektrikli araç kullanıcısı olmak, yeni bir anlayış gerektirir.
Şarj planlaması kritik
Elektrikli araç bataryaları farklı teknolojiler içerir. Gün geçtikte teknolojileri yenilenen ve şarj süreleri kısalan bataryaların ortak bir noktası var. O da kış şartlarında olumsuz performans göstermeleri. Kışın batarya seviyelerine çok dikkat etmek ve şarj planlamasını çok iyi yapmak gerekir. Soğuk hava, araç bataryalarında kimyasal reaksiyonları yavaşlatır. Bataryanın enerji depolaması ve yeniden kullanıma sunması kışın daha az verimli gerçekleşir.
Klimayı abartmayın
Elektrikli araçların motoru kışın daha fazla güç çeker ve daha fazla enerji tüketmesine neden olur. Kışın klima kullanımın batarya ömrüne olumsuz etki ettiği eklendiğinde, araçta yüzde 10 ila yüzde 30 arasında menzil kaybı yaşanabilir. Örneğin elektrikli bir aracın menzili -10°C soğuk havada benzinli bir araca göre yüzde 20 daha fazla azalabilir. İyi bir şarj planlamasıyla bu sorun kolaylıkla aşılabilir.
‘Teknoloji ve Hayat’ kitabımı buradan satın alarak bana destek olabilirsiniz.
[Video] İtalyan SWM iki modelle Türkiye’de
Yeni içeriklerden haberdar olmak için buradan kanalıma abone olmayı unutmayın!
İrtibatı koparmayalım!..
X | Instagram | YouTube | Tiktok | Facebook | LinkedIn | Telegram | Podcast
📝Görüş ve önerilerinizi melih@technologic.com.tr adresine yazabilirsiniz.
✉️Bu bültene abone değilseniz, hemen aşağıdan aramıza katılın. (Tamamen ücretsiz)
📰Bülteni arkadaşlarınıza tavsiye ederek daha fazla kişiye ulaşmama destek olabilirsiniz.